Wijngaard

De periode september oktober en november zijn in de wijngaard de drukste maanden. De druiven moeten worden geoogst en daarna verplaatst zich het werk naar binnen.Door het gewas zolang mogelijk gezond te houden na de oogst leg je alweer een belangrijke bases voor de volgende oogst.

Zodra al het blad van de planten is wordt nog een laatste bespuiting uitgevoerd om alle overblijvende sporen, van verschillende ziektes onschadelijk te maken. Hier zijn goede biologische middelen inzetbaar.

In de rustperiode van de plant wordt ook gekeken naar bemestingstoestand van de bodem. Wij laten om de twee jaar een bodem onderzoek met bemestingadvies uitvoeren. De tekorten die dan gemeten worden in mineralen en sporen elementen kunnen dan in februari en maart worden aangevuld.

In de groei periode van de druiven doen we om de 3 weken bladsap metingen. Alle tekorten die we daarbij meten worden daags na de analyse al bij bemest via bladvoeding zodat de bemestingstoestand van het gewas altijd in balans is.

In de winterperiode brengen we houtsnippers aan rondom de wortelhals van de plant, dit doen we ter bescherming bij strenge vorst maar ook om de organische stof in de bodem te verhogen.

Vanaf januari begint de snoei als het overdag vorstvrij is maar daarover later meer.